Melkkoeien in ons land zijn echte topatleten. De gemiddelde productie per koe zit al jaren in de lift en nam de afgelopen 12 jaar met maar liefst 1.000 liter toe. Ook de levensproductie per dier is fors gestegen. Voor deze topprestaties is hoogwaardig ruwvoer een vereiste!
De stijgende melkproductie is een mooi resultaat van het vakmanschap van veehouders, maar natuurlijk geen doel op zich. Een goed voersaldo is dat wel, het is het voersaldo dat bepaalt hoeveel geld er verdiend wordt. De weg naar een goed voersaldo is zoveel mogelijk melken uit ruwvoer.
Ruwvoer bijna helft goedkoper
Dé toegevoegde waarde van een melkveebedrijf is het omzetten van voor mensen laagwaardige producten als gras, mais en reststromen in hoogwaardige melk. Ook aan de kostenkant rekent het hard door: kost ruwvoer gemiddeld € 4,88 per 100 liter melk (bron: Alfa), bij krachtvoer is dat gemiddeld bijna het dubbele! Uiteraard zijn deze getallen per bedrijf anders, maar zo veel mogelijk melken uit eigen ruwvoer rendeert altijd.
Meer melken uit mais
Snijmais is een perfect voer voor hoogproductief melkvee. Mais is smakelijk en levert de broodnodige energie voor een gezonde melkproductie. Die energie komt voornamelijk uit zetmeel, maar ook voor 25 tot 33% uit de restplant. De hoeveelheid energie die de koe uit deze restplant kan halen, is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid.
Tussen maisrassen bestaan aanzienlijke verschillen in celwandverteerbaarheid. Goed verteerbare rassen verhogen de voeropname en de voederwaarde. Amerikaans onderzoek toont aan dat een 1% hogere celwandverteerbaarheid zorgt voor 0,17% meer voeropname en 0,25% meer melk.
Deze maiskuil bevat een zeer hoge voederwaarde (VEM), uit een hoog zetmeelgehalte én een goed verteerbare restplant.
Tip: kies voor maisrassen die op de Aanbevelende Rassenlijst uitblinken in kVEM/hectare. Deze leveren de hoogste voederwaarde uit zetmeel én de restplant per hectare, waardoor je minder voer hoeft aan te kopen!