Drogestofgehalte mais neemt af door neerslag, maar afrijping gaat door

Van de 10 velden die we sinds week 36 volgen, waren er afgelopen week (7 oktober) nog 4 niet gehakseld. Het drogestofgehalte is daar 2 – 3% afgenomen, omdat de maisplanten zich volgezogen hebben met regen. De afrijping van de kolf is ondertussen wel doorgegaan.

Bij de 4 overgebleven percelen varieerde het drogestofgehalte vorige week van 29 tot 34%. Telers die nog moeten oogsten raden we aan niet te lang meer te wachten. Mais rijpt nu niet veel verder meer af, terwijl de oogstrisico’s toenemen.

Overzicht van de percelen in de Ruwvoertour

Afrijping op daglengte

Mais is een C4-gewas dat reageert op daglengte (lichtintensiteit). Na 15 oktober zijn de dagen te kort voor afrijping en schakelt het gewas over op een overlevingsstand. Ook door nachtvorst wordt de afrijping stopgezet, omdat er geen transport van water en koolhydraten meer kan plaatsvinden.

Ondertussen nemen de oogstrisico’s zoals legering en de kans op een verminderde draagkracht van de grond toe. Bij een drogestofpercentage van 30% of hoger is het daarom verstandig om de mais deze week te oogsten. Is de plant nog erg vochtig, dan is het bij goede weersvooruitzichten een optie nog even te wachten zodat de planten verder kunnen indrogen.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.