De winst van een goede verteerbaarheid

Bij een schommelende melkprijs en steeds scherpere focus op efficiëntie is de benutting van je ruwvoer belangrijker dan ooit. Met een slimme maisrassenkeuze leg je de basis, door te kiezen voor snijmais met een hoge voederwaarde en goede verteerbaarheid.

Minder voerkosten, meer rendement

Maximaal melk produceren uit ruwvoer zorgt voor de laagste voerkosten. Snijmais levert de energie die hard nodig is voor een goede en gezonde melkproductie. De energie in snijmais komt voor bijna de helft uit zetmeel. De restplant (celwanden) leveren 25 tot 33% van de energie. Hier speelt celwandverteerbaarheid een sleutelrol: hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, des te meer energie komt er vrij uit de celwanden. Tussen maisrassen bestaan hier grote verschillen in, met een variatie van 45% tot 60% celwandverteerbaarheid.

De winst van een hoge celwandverteerbaarheid is duidelijk te zien op de kuilanalyse: het levert tot wel 75 VEM per kg ds extra! Dus meer melk uit elke kilogram ruwvoer. Bij gelijke teeltkosten, verhoogt dit je rendement. Bekijk maisrassen met de hoogste verteerbaarheid >>

Dit LG maisras haalt een enorm hoge VEM/kg ds uit een mooi zetmeelgehalte én een zeer hoge NDF-verteerbaarheid.

Kringloopwijzer en milieu

In de Kringloopwijzer draait het om mineralenefficiëntie. Hierdoor wordt ruwvoerbenutting nóg belangrijker: meer liters melk uit ruwvoer betekent een efficiëntere benutting van mineralen, en dus een betere score in de Kringloopwijzer. De energie uit mais zorgt voor een efficiënte stikstofbenutting én remt de vorming van methaan in de pens.

Zetmeelaanbod- en kwaliteit

De energie uit het zetmeel komt deels in de pens (onbestendig zetmeel) en deels in de darmen (bestendig zetmeel) vrij. Tussen de beschikbare maisrassen bestaan aanzienlijke verschillen in zetmeelgehalte en bestendigheid. Door deze goed af te stemmen op de hoeveelheid gras in je rantsoen, stijgt je voerefficiëntie:

  • Voer je veel gras, kies dan een zetmeelrijk ras. De LG rassen met veel zetmeel én een hoge onbestendigheid herken je aan het Starplus label >>
  • Voer je veel mais, dan is een gematigd zetmeelgehalte veiliger. Rassen als LG 31.214 en LG 31.220 passen hier perfect, met een hoge VEM/kg ds en een wat lager zetmeelgehalte.

Om de mais een goede start te geven, is een beschermende zaadcoating verstandig. Starcover Force biedt de meest brede bescherming én komt met een gratis Maisservice in geval van vogelschade. Lees hier meer over de Maisservice >>

Na de rassenkeuze komt het natuurlijk aan op een goede teelt, oogst, bewaring en vervoedering om je kVEM/ha te benutten en je voerefficiëntie te verhogen. Houd ruwvoerforum.nl in de gaten voor meer tips, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of vraag hieronder om gratis advies op maat!

Bekijk de maisrassen met de hoogste kVEM-opbrengst per hectare van Nederland Bekijk de rassen

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.