De top 4 vroege maisrassen voor 2022

Maistelers in Nederland kiezen steeds vaker voor vroegrijpe maisrassen. Vorig jaar werd maar liefst 70% van het areaal ingezaaid met ultravroege tot vroege rassen. Door de fors gestegen opbrengstpotentie van (zeer) vroege rassen, is dit in de meeste teeltregio’s dan ook de meest bedrijfszekere keuze.

Het zaaien van vroegrijpe rassen geeft de hoogste kans op een hoge voederwaarde-opbrengst door een volledig rijpe kolf. Ook geeft het ruimte voor een tijdige nazaai van gras of vanggewas én verkleint het de kans op structuurschade door oogsten later in het najaar.

Als enige Nederlandse maiskweker werkt LG al decennia aan vroegrijpe rassen met een hoge VEM-opbrengst. Kies in het Noorden of na een snede gras voor ultravroeg en in alle andere gevallen voor zeer vroeg tot vroeg. Onze toppers voor 2022:

LG 31.205: meest gezaaide ras in Nederland

Na zijn rassenlijstopname in 2019 groeide de zeer vroege LG 31.205 snel uit tot het meest gezaaide ras van Nederland. Dit ras is de ultieme combinatie van vroegheid, opbrengst en kwaliteit, zo ziet u op de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst en op de vele mooie kuilanalyses in de praktijk.

LG CONCLUSION: de allervroegste

Met dit ultravroege ras is het voor maistelers op de koudere / nattere gronden mogelijk om in een kort seizoen kwaliteitsmais te telen. Met een 8 voor stevigheid is LG CONCLUSION daarbij zeer oogstzeker, een belangrijke eigenschap in de kustgebieden.

LG EMELEEN: nieuwe vroege opbrengsttopper

Nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst 2022 met een opbrengstpotentie van maar liefst 22,5 ton drogestof per hectare. LG EMELEEN is massaal en oogstzeker, met een gemiddeld zetmeelgehalte perfect in een maisrijk rantsoen.

LG 31.219: vroege dubbeldoelmais

Maistelers in het zuiden en oosten van Nederland kunnen met LG 31.219 kiezen om te oogsten als snijmais of als CCM/MKS. Dit ras kenmerkt zich door zijn grote, goed gevulde kolven en sterke landbouwkundige eigenschappen.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.