De top-4 maïsrassen voor 2023

Een weloverwogen maisraskeuze is een belangrijke schakel in je maisteelt. Maistelers hebben de keuze uit een groot aanbod maisrassen, die van elkaar verschillen in vroegheid, voederwaarde-opbrengst en landbouwkundige eigenschappen. Hieronder de top-4 voor 2023 uit ons rassenaanbod.

Als enige maisveredelaar werkt LG (Limagrain) in een echt Nederlands kweekprogramma aan het ontwikkelen van nieuwe maisrassen. Vanuit het researchbedrijf in Rilland (Zeeland) werken gedreven veredelaars in een groot kweekprogramma al decennia aan vroege maisrassen, die uitblinken in VEM-opbrengst en oogstzekerheid. Onze top-4 voor komend seizoen:

LG 31.205: het meest gezaaide ras in Nederland

Dit zeer vroege maisras is al drie jaar op rij het meest gezaaide maisras in Nederland. LG 31.205 blinkt dan ook uit in opbrengst én kwaliteit, is vroeg rijp en is zeer oogstzeker en betrouwbaar.

LG 31.206: nieuw op de Rassenlijst

Dit zeer vroege ras stormt de Aanbevelende Rassenlijst 2023 binnen met topcijfers op VEM-opbrengst. Deze nieuwe genetica brengt het niveau in voederwaarde en verteerbaarheid opnieuw omhoog.

LG CONCLUSION: de allervroegste

Met dit ultravroege ras is het voor maistelers op de koudere / nattere gronden mogelijk om in een kort seizoen kwaliteitsmais te telen. LG CONCLUSION is zeer stevig en heeft een hoge zetmeelopbrengst, dat past goed in rantsoenen met veel gras.

LG 31.219: zetmeelrijke dubbeldoelmais

Dit ras blinkt eveneens uit in zetmeelopbrengst. Met een FAO van 220 en hoge korrelopbrengst past LG 31.219 goed op grasrijkere bedrijven in Zuid- en Oost-Nederland. In het najaar blijft dit ras erg lang vitaal, dus ook zeer goed te oogsten als MKS of korrelmais.

Tip: door droogte en hitte in de teeltgebieden voor maiszaad zijn veel rassen minder ruim beschikbaar. Veelgevraagde rassen adviseren wij daarom tijdig te bestellen bij je leverancier.

Neem voor maisras-advies op maat contact op met je ruwvoerspecialist:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.