De nieuwe Rassenlijsten maïs

De resultaten van het onafhankelijk rassenonderzoek snijmais, uitgevoerd door WUR, zijn gepubliceerd in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst snijmais 2020. Deze lijst is dé bron van betrouwbare rasinformatie die je bij de rassenkeuze kunt gebruiken.

Bekijk de nieuwe rassenlijsten hier online >>

Op de Rassenlijst worden alleen maisrassen geplaatst die even goed of beter dan het lijstgemiddelde presteren. Het niveau ligt enorm hoog, met lijstgemiddelden als 404 gram zetmeel, 1.003 VEM en 22,1 ton drogestof/ha bij de groep zeer vroeg – vroeg.

Vroege rassen met hoge opbrengstpotentie

Als enige Nederlandse maisveredelaar werkt LG al decennia lang aan het ontwikkelen van vroege maisrassen met een zo hoge mogelijke voederwaarde-opbrengst. Met succes: nieuwe rassen kunnen in een kort groeiseizoen een almaar hogere drogestof- en VEM-opbrengst realiseren. LG 31.205 legde de lat afgelopen jaar opnieuw fors hoger, als zeer vroeg ras met een hogere opbrengstpotentie dan veel middenvroege rassen. Deze mais is in een groot deel van Nederland voor 1 oktober rijp. Veruit de meeste telers kozen afgelopen jaar dan ook voor zeer vroege en vroege rassen, ook voor 2020 zal de vraag groot zijn.

Nieuwe vroege rassen

In de groep zeer vroeg – vroeg is de lijst aangevuld met 3 nieuwe LG rassen:

  • LG 31.207: zeer vroege snijmais met de allerhoogste kVEM- en drogestofopbrengst op de lijst;
  • LG 31.214: vroege snijmais die eveneens uitblinkt in kVEM- en drogestofopbrengst;
  • LG 31.220: vroege snijmais met een zeer goede stevigheid, hoge verteerbaarheid, hoge opbrengstpotentie en gemiddeld zetmeelgehalte; ideaal in maisrijke rantsoenen.

Nieuwe korrelmais

Ook in de rassenlijst voor korrel- en ccm-mais is een nieuw LG-ras opgenomen. LG 31.225 scoort in de proeven een 3% hogere korrelopbrengst dan het gemiddelde van 11,2 ton per hectare. De cijfers voor oogstbaarheid en stevigheid zijn eveneens bovengemiddeld, zodat de oogst ook goed van het land komt.

Zaai op zeker met de LG maisservice

Voor komend seizoen is er dus weer een ruime keuze uit hoogwaardige kwaliteitsrassen van LG die uitblinken in voederwaarde-opbrengst per hectare, dus rendement. Om dat rendement veilig te stellen zonder Mesurol kies je voor de LG MaisService: zaadbehandeling Starcover + Force 20CS inclusief gratis zaadverzekering. Bekijk in de video hoe het werkt:

Ga ook voor het hoogste rendement uit mais in 2020:

Vraag je ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.