De mogelijkheden na mais

Als de mais van het land komt zijn er diverse mogelijkheden voor een vanggewas of volgteelt. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden na mais.

Gras als vanggewas voor extra ruwvoer

Na twee droge jaren op rij is de ruwvoerpositie op veel bedrijven krap. Gras als vanggewas gezaaid na de mais kan voor extra ruwvoer zorgen. Zaai voor de hoogste opbrengst in de kortste periode grasmengsel LG HAVERA 2 Rotatie, dat bestaat uit 40% Engels raaigras en 60% snelgroeiend Italiaans raaigras. Zo maai je komend voorjaar vroeg een mooie snede gras mét een hoge voederwaarde. Blijft het perceel langer dan 2 jaar grasland, kies dan voor een grasmengsel van overwegend tetraploïd Engels raaigras, zoals LG HAVERA 1 en HAVERA 4.

LG Havera 2 levert al in het vroege voorjaar een forse snede gras, zoals hier eind maart op de foto. 

Japanse haver als vanggewas

Het vanggewas na mais is, mits goed ontwikkeld, een belangrijke bron van nutriënten en organische stof voor de volgteelt. Silke Japanse haver is een ideaal vanggewas, met een zeer hoge slagingskans, hoge organische stof productie en beworteling. Het gewas is vorstgevoelig en dus gemakkelijk in te werken komend voorjaar. Voor een snel resultaat is ook het mengsel LG Onderzaai een optie, net als Italiaans of Westerwolds raaigras.

Japanse haver gezaaid na de mais, in het najaar en rechts na vorst in de winter

Volgteelt winterveldbonen op kleigrond

Op kleigrond gelden de beperkende vanggewasregels niet en zijn er meer opties. De inzaai van winterveldbonen na de mais kan bijvoorbeeld interessant zijn. De vlinderbloemige veldbonen zijn van grote meerwaarde in de vruchtrotatie, binden hun eigen stikstof uit de lucht en leveren een hoogwaardige krachtvoervervanger op voor rund- en pluimvee. Lees hier meer over winterveldbonen >>

Meer weten? Ik help je graag bij jouw keuze voor na de mais:

Ik denk graag met jou mee over de mogelijkheden na mais!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.