De lessen uit maisseizoen 2021

Na jaren waarin warm, zomers weer de boventoon voerde tapte groeiseizoen 2021 uit een heel ander vaatje. Na een zeer koude start in het voorjaar kregen we een ‘ouderwets’ Hollandse zomer. De mais ontwikkelde zich dan ook compleet anders dan in de voorbije jaren. Wat kunnen we uit dit jaar leren?

De inzaai kwam dit jaar landelijk gezien erg laat op gang. April was zeer koud, met 8 tot zelfs 18 vorstdagen. Helaas bleef het ook in mei koud, waardoor de mais een slechte start maakte. De zomer maakte qua gewasgroei veel goed, maar de achterstand werd niet meer ingelopen. Hierdoor viel ook de oogst veel later dan de voorbije jaren. Wel is er doorgaans een hele mooie opbrengst en kwaliteit behaald.

De lessen die we uit dit maisseizoen kunnen leren:

Vroege maisrassen veilige keuze

Dit jaar was de 1 oktober zelfs voor veel percelen met vroege maisrassen niet haalbaar, maar duidelijk is dat ultravroege tot vroege rassen in heel Nederland de meest veilige keuze zijn:

  • Ze zijn normaliter in september volledig rijp, dus behalen de hoogste voederwaarde en verkleinen het risico op modderen bij de oogst. In opbrengst doen vroege rassen bovendien nauwelijks nog onder voor latere maisrassen;
  • Ze bloeien vroeger, waardoor ze bij droogte in de zomer een hogere zetmeelopbrengst realiseren dan latere rassen;
  • Na de vroege maisoogst heb je alle ruimte voor een geslaagde nateelt van gras of een vanggewas.

Tip: de vraag naar (zeer) vroege maisrassen zal ook komend jaar erg groot zijn, dus wacht niet te lang met bestellen! Bekijk het LG aanbod >>

Dubbelteelt risicovol

Voorafgaand aan de mais een snede gras of vanggewas oogsten gaat ten koste van de maisopbrengst. Geef de mais voorrang, door het vanggewas of de graszode al vroeg in het voorjaar te vernietigen. Zo voorkom je vochtproblemen bij de start van de mais en komen de nutriënten tijdig vrij voor de mais.

Vogel- en insectenschade neemt toe

Door het wegvallen van chemische zaadbehandelingen en toename van vanggewassen en gewasrotatie zien we schade door vogels en insecten zoals ritnaalden toenemen. Helemaal voorkomen kan niet, maar een vlotte start van je mais geeft de beste bescherming:

  • Zaai de mais bij een voldoende warme bodem (minimaal 10 graden) en een gunstige weersverwachting;
  • Zorg voor een goed zaaibed: fijn, los tot op de zaaidiepte en voldoende vochtig;
  • Maak gebruik van Starcover zaadcoating: deze zorgt voor een vlottere start en intensieve beworteling van de mais.

Mocht er toch vogelschade optreden, dan kan je vanuit de LG Maisservice gratis maiszaad voor over- of bijzaai verkrijgen. Meld je hier aan >> of vraag het je maiszaadleverancier.

Mijn advies voor 2022: Kies voor vroege, in Nederland ontwikkelde oogstzekere LG maisrassen met Starcover-Force coating. Die zijn het best bestand tegen het Nederlandse klimaat en gaan dankzij de coating nog efficiënter om met vocht en nutriënten. Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder. 

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.