De lessen uit maisseizoen 2019

‘Zo droog als vorig jaar zal het niet nog eens worden dachten we, maar dat pakte helaas anders uit. Na het extreem droge 2018 kregen we dit jaar opnieuw een hele droge zomer. Het vochttekort in de bodem werd niet aangevuld en zo werd het opnieuw een extreem groeiseizoen voor de mais.’

De inzaai van mais kwam dit jaar bijzonder vroeg op gang en het groeiseizoen startte prima. In de loop van juni ontstond een tweedeling in het land: in de noord-/westelijke helft viel in juni geregeld regen, in het Oosten werd het alsmaar droger. Enkele verschroeiend hete dagen brachten veel schade toe: op droge percelen kon de mais zich niet voldoende koelen en trad bladverbranding op. De uiteindelijke oogst was dan ook wisselend, van uitzonderlijk goede tot plaatselijk sterk verdroogde mais.

De lessen die we uit dit maisseizoen kunnen halen zijn:

Vroege maisrassen veilige keuze

Net als in 2018 bleken ook dit jaar maisrassen uit de (zeer) vroege groep de meest bedrijfszekere keuze:

  • Vroege rassen leggen al vroeg in het seizoen hun kolf en pluim aan, van droogte is dan doorgaans nog geen sprake. De (zeer) vroege rassen hebben daarom bij droogte een hogere zetmeelopbrengst dan middenvroege rassen.
  • Vroege rassen zijn eerder oogstrijp. Een vroege maisoogst geeft doorgaans minder kans op legering, ziekten en structuurschade aan de bodem, zo zagen we ook dit jaar weer.
  • De beste (zeer) vroege rassen doen in drogestofopbrengst nauwelijks nog onder voor middenvroege rassen: LG 31.205 (FAO 200) haalt in de rassenlijstproeven bijvoorbeeld gemiddeld 22,5 ton ds/ha, en die topopbrengst zagen we dit jaar ook in de praktijk >>

Starcover beperkt droogteschade

Als alternatief voor de wegvallende chemische zaadcoatings ontwikkelde LG in eigen huis de biostimulant Starcover. Deze coating stimuleert de haarwortelontwikkeling en maakt bodemgebonden mineralen vrij. Bij weersextremen is de meerwaarde van Starcover extra groot: de mais blijft langer vitaal en gezond, met een hogere voederwaardeopbrengst als resultaat, zo zagen we dit jaar in de praktijk.

Nieuw: unieke verzekering LG MaisService

In 2020 is Mesurol niet meer toegelaten op maiszaad. Om het maiszaadje toch optimaal te beschermen introduceren we de LG MaisService: een zaadbehandeling van Starcover en Force20CS op alle LG maisrassen, in combinatie met een 100% overzaaivergoeding bij vogelschade! Lees hier meer over de LG MaisService >>


Mais met zaadcoating Starcover blijft langer vitaal en gezond, door de betere wortelontwikkeling

Wisselend resultaat onderzaai

Telers op zand- en lössgrond moesten hun vanggewas dit jaar uiterlijk 1 oktober zaaien of anders onderzaaien. Zoals bekend zijn de resultaten van onderzaai sterk afhankelijk van de omstandigheden. Veel maistelers kozen daarom voor (zeer) vroege maisrassen, om voor 1 oktober te oogsten en daarna het vanggewas in te zaaien. Dat pakte veelal goed uit.

Zorg voor de bodem

Bij weersextremen is bodemkwaliteit extra van belang. Gezonde bodems met een goede bodemstructuur en voldoende organische stof kunnen meer water bergen en afvoeren, leveren meer nutriënten en houden de mais langer vitaal en gezond, ook bij extreem weer.

Voorkom structuurbederf in de maisteelt: voer de voorjaarsbewerkingen pas uit wanneer de grond voldoende droog is, zorg voor een vroege maisoogst met vroege rassen, en pas waar mogelijk vruchtwisseling met gras toe.

Mijn advies voor 2020: Kies voor vroege, in Nederland ontwikkelde oogstzekere LG 31-maisrassen met Starcover coating. Die zijn het best bestand tegen het Nederlandse klimaat en gaan dankzij de coating nog efficiënter om met vocht en nutriënten. Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder. 

Bekijk de vroege LG-maisrassen mét een hoge voederwaarde-opbrengst Bekijk de rassen

Deel jouw vragen en ervaringen met jouw regionale specialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.