De Aanbevelende Rassenlijst mais 2019

De proefveldresultaten uit het Nederlands onafhankelijk rassenonderzoek van Wageningen Plant Research zijn weer gedeeld in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst Snijmais 2019. Met langjarige veldproeven op 7 locaties voor zowel zeer vroeg / vroeg als middenvroeg / middenlaat in Nederland een belangrijke informatiebron bij de rassenkeuze.

Bekijk hier de Aanbevelende Rassenlijst 2019 >>

Opvallend is dat ondanks het zeer droge groeiseizoen in 2018, het meerjarig gemiddelde VEM/kg ds en drogestofopbrengst niet zijn gedaald. Het zetmeelgehalte valt wel wat lager uit, iets dat veel maistelers dit jaar zullen herkennen. Dus evenveel kVEM/ha bij een lager zetmeelgehalte.

Veredelen op verteerbare opbrengst

Dit bevestigt de strategie in onze maisveredeling: rassen ontwikkelen met de hoogst verteerbare opbrengst. Dat is de combinatie van drogestofopbrengst & voederwaarde, uit het zetmeel én uit de restplant. De restplant levert de helft van de energie, en in tegenstelling tot het zetmeelgehalte kunnen we daarin nog veel winnen.

Nieuwe maisrassen op de Rassenlijst

In de zeer vroege en vroege groep zijn drie nieuwe LG rassen opgenomen. In zeer vroeg springt LG 31.205 er direct uit in opbrengst én kwaliteit met een enorme VEM-opbrengst van 22.500 kVEM/ha! Het ras is een sterke aanvulling op Nederlands meest gezaaide zeer vroege rassen LG 31.211 en LG 31.218.

In vroege snijmais is LG 31.219 nieuw opgenomen, een dubbeldoeltype dat hoog scoort op drogestof- en zetmeelopbrengst.

In middenvroege snijmais is het ras LG Severeen nieuw, een zeer massaal ras dat ruim 23 ton drogestof per hectare leverde in de proeven.

Meer vraag naar vroege rassen

Vanwege de vanggewas-eis van uiterlijk 1 oktober zaaien verwachten we in 2019 dat veel telers op de zand- en lössgronden gaan overstappen op zeer vroege en vroege rassen. De cijfers laten zien dat de VEM-opbrengst van deze vroege LG 31-rassen nauwelijks onderdoet voor de latere rassen.

Starcover zaadcoating op 8 maisrassen

Vanwege de toenemende druk op chemische zaadontsmetting, startte Limagrain jaren geleden met de ontwikkeling van een biostimulant die als coating aan het maiszaad wordt meegegeven. In 2018 was de introductie van Starcover; een natuurlijke coating die wortelgroei stimuleert en bodemgebonden fosfaat en sporenelementen beter opneembaar maakt.

Voor seizoen 2019 is Starcover beschikbaar op 8 LG-rassen. Een verstandige investering in je zaaizaad, zeker nu de werkzame stof in Mesurol na 2019 niet meer is toegelaten.

Wil je meer weten over de rassen of een vrijblijvend rasadvies op maat van jouw rantsoen? Neem dan contact met mij op! Je vindt mijn contactgegevens hieronder

Bekijk de aanbevolen LG maisrassen voor komend seizoen Bekijk de rassen