Bescherm je mais tegen vogels en insecten

Ten opzichte van de meeste akkerbouwgewassen is mais een zeer gezond en weerbaar gewas, dat met weinig gewasbescherming te telen is. Het is vooral in de beginfase, tijdens de kieming en beginontwikkeling, dat mais risico loopt op schade. Hoe bescherm je de mais, nu chemische zaadbehandeling wegvalt?

De belangrijkste belagers van mais in deze beginfase zijn bodemschimmels, insecten en vogels. Tot voor kort boden chemische zaadbehandelingen zoals Mesurol en Sonido hier een goede bescherming tegen, maar die zijn helaas niet meer toegelaten. Onze oplossing: Starcover-Force zaadcoating mét een gratis Maisservice die maiszaad vergoed in geval van vogelschade.

  • Starcover stimuleert de groei, wortelontwikkeling en nutriëntenopname;
  • Force beschermt tegen ritnaald, duizendpoot en fritvlieg en weert kraaiachtigen;
  • De Maisservice zorgt (na registratie) voor gratis maiszaad mocht er toch vogelschade zijn.

Zo werkt onze Maisservice:

Vlotte start voorkomt problemen

Dé manier om mais zonder chemie te beschermen tegen deze belagers is een vlotte beginontwikkeling. Mais die in de kiem- en beginfase traag groeit is namelijk veel vatbaarder voor schade van bodemschimmels, insecten en vogels. Zorg dus voor een vlotte start:

  • Maak een strak, vlak zaaibed, met een losse kruimelige bovenlaag tot op zaaidiepte; daaronder een vaste ondergrond voor een goede vochtvoorziening;
  • Zaai de mais bij een voldoende hoge bodemtemperatuur én goede weersvooruitzichten;
  • Gebruik maiszaad behandeld met de kiem- en groeiversneller Starcover.

Vogelschade

Sinds het wegvallen van Mesurol zien we in de praktijk meer vogelschade in mais. Kauwen, roeken, kraaien en duiven pikken zaden en jonge planten weg. Zorgen voor een strak, niet te grof zaaibed en de zaadbehandeling Force helpen vogelschade te verminderen. Wat later en dieper zaaien kan ook helpen, belangrijk is een zo snel mogelijke opstart van de mais. Telers van LG mais behandeld met Starcover-Force kunnen daarbij gebruik maken van de Maisservice. Bij aanzienlijke vogelschade levert LG dan gratis maiszaad voor over- of bijzaai. Zo werkt het >>

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.