‘Alternatief voor Mesurol en Sonido is zeer welkom’

Melkveehouder Arjen Schoustra in het Friese Easterwierrum (Oosterwierum) had in 2020 al op 30 april de maïs gezaaid. Dat was uitzonderlijk vroeg op de zware Friese klei. Het inzaaien van in totaal 11 hectare met Ambition was goed gelukt, er was dus geen reden om regelmatig te gaan kijken. Hij schrok dan ook behoorlijk toen hij na 3 weken wilde controleren of het nodig was het jonge gewas te beregenen. “De vogels hadden alles opgevreten. Zelfs de akkerrand met zonnebloemen was kaal.”

De schade was zo groot dat volledig overzaaien de enige optie was. Voor dit soort gevallen heeft LG in 2020 de Maisservice geïntroduceerd. Dit is een regeling waarmee de teler de kosten van het zaaizaad vergoed krijgt bij zware vogelvraat. De afhandeling loopt via de zaaizaadleverancier. Lees hoe Maisservice werkt >>

Melkveehouder Arjen Schoustra (links) en Berend Terluin

Graanhandel Pars in Sint Jacobiparochie is de zaaizaadleverancier van Schoustra. In het afgelopen seizoen hebben 8 klanten van Pars gebruik gemaakt van de Maïsservice, vertelt teeltadviseur Berend Terluin. Op deze bedrijven is ruim 40 hectare overgezaaid. In bepaalde regio’s was de maïs dit jaar gevoelig voor veel vogelvraat, zegt Terluin. “We hadden extreem droge omstandigheden in april en mei. Vooral als het land er grof bij ligt en de groei van de maïs langzaam op gang komt is de kans op schade groot. De vogels krijgen dan langer de kans om jonge plantjes uit de grond te trekken.”

Uitdaging door wegvallen Mesurol en Sonido

Vogelschade is een reëel probleem nu de toelating van het middel Mesurol is weggevallen. En dat is niet de enige uitdaging. Ook het insecticide Sonido mag niet meer in de zaadbehandeling worden gebruikt. “Door het wegvallen van sonido is de maïs gevoeliger voor ritnaalden en de fritvlieg. Ik heb daar wel zorgen over”, aldus Terluin.

De teeltadviseur van Pars wijst maistelers op het belang van een vlotte start. Dat maakt het gewas weerbaar. Een goede grondbewerking en aandacht voor de zaaidiepte (“tot op het bodemvocht”) zijn cruciaal. De Starcover Force coating ondersteunt een snelle start. Deze bevat biostimulant Starcover en het insecticide Force 20CS. Terluin: “Een biostimulant verbetert de wortelgroei en de opname van nutriënten. We hebben hier goede ervaringen mee in maïs.”

Best mogelijke bescherming

De toevoeging van het insecticide Force 20CS biedt bescherming tegen ritnaald. “Van Sonido wisten we wat we eraan hadden, maar dat kunnen we niet meer gebruiken. Het nieuwe middel is in combinatie met de biostimulant de best mogelijke bescherming die voorhanden is.”

Mede dankzij Starcover Force groeit de maïs uit tot een weerbaar gewas en blijft ook de schade van vogels beperkt. In gevallen waarin toch vogelschade optreedt, rest alleen overzaaien. Melkveehouder Arjen Schoustra is blij met de overzaaiservice die LG en leverancier Pars hebben verzorgd. “Vanaf het moment dat we samen de schade hebben bekeken, was het binnen 3 dagen geregeld.” Op 22 mei is het kaalgevreten land volledig opnieuw ingezaaid met het zeer vroege ras Atrium. In de eerste week van november is de maïs gehakseld. Schoustra: “De maïs stond er goed voor en was mooi rijp. Dankzij het gunstige weer en een hakselaar op rupsbanden heeft de grond weinig geleden. We konden de volgende dag alweer ploegen.”

Maisservice ook in 2021

Ook komend seizoen biedt LG met Starcover Force coating en de gratis Maisservice de beste teeltbescherming.

Meer weten over de MaisService? Vraag het je specialist!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.