‘Alles moet gericht zijn op een vlotte start’

Een vlotte start wordt steeds belangrijker in de maïsteelt. Dat is in de afgelopen jaren duidelijk geworden, volgens verkoopadviseur Dick van den Bogert van zaaizaad- en meststoffenleverancier Adagro in Dussen. De extreme voorjaren stelden het net gezaaide gewas behoorlijk op de proef. Bovendien hebben telers minder mogelijkheden om te corrigeren.

De zaadcoating Starcover Force van LG is dan ook zeer welkom, vindt hij. Deze bevat een biostimulant die zorgt voor vlotte start, betere benutting van mineralen en intensievere beworteling. Daardoor groeit het gekiemde zaadje snel uit tot een weerbare en stressbestendige plant. De coating bevat ook middelen die bescherming bieden tegen ritnaalden en fritvlieg en de schimmel rhizoctonia. Van den Bogert: “In het afgelopen jaar hebben we veel maïszaad met Starcover Force verkocht, tot volle tevredenheid van onze klanten.”

Melkveehouder Christian Straver (links) en Dick van den Bogert

Naast de keuze voor behandeld zaad kunnen veehouders en hun loonwerkers zelf ook veel doen voor een succesvolle teelt. “Je moet vooral het jonge gewas goed verwennen”, vindt Van den Bogert. Dat begint met de bemesting. “Elke veehouder zou de samenstelling van de drijfmest moeten kennen. Met een mestanalyse en een uitgebreid grondonderzoek kunnen we veel gerichter bemestingsadvies geven.” Verder loont aandacht voor zaaibedbereiding. Alle details tellen mee: het onderhoud en de afstelling van de machines; de timing voor grondbewerking en het zaaien; de rijsnelheid op het land.

Van den Bogert adviseert gewasrotatie toe te passen. “Als je de maïs steeds op nieuwe grond teelt, krijgen bodemschimmels zoals fusarium en rhizoctonia minder kans om te overleven. Door het grasland vaker te scheuren en na de maïsteelt te vernieuwen, houd je het grasbestand op niveau. Daarvan profiteer je weer in extreme zomers, want een vitale grasmat is beter bestand tegen droogte.”

Vogelschade

Zelfs al heb je alles op orde, dan kan vogelschade nog roet in het eten gooien. Dat merkte melkveehouder Christian Straver in Babyloniënbroek. Samen met zijn neef Jan en diens dochter Lotte heeft hij een gemengd bedrijf van 90 hectare met melkvee en akkerbouw. “Eind mei hebben we gezaaid en vanaf begin juni werden de plantjes opgevreten door de kraaien.” Straver wijt dit aan het wegvallen van het middel Mesurol, in combinatie met het extreme voorjaar. “De schade was door de droogte waarschijnlijk extra groot. De grond lag er grof bij, de vogels konden de planten er gemakkelijk uit trekken.”

De veehouder kon een beroep doen op de Maïsservice van LG, die is inbegrepen bij LG mais met Starcover Force coating. De coating biedt enige bescherming, maar die is niet altijd afdoende. Mocht er toch vogelschade optreden, zoals bij Straver, dan levert LG gratis maïszaad voor overzaai. Adagro heeft in het afgelopen maïsseizoen 4 meldingen verwerkt. “Eerlijk gezegd had ik meer schade verwacht”, zegt Van den Bogert. “Het aantal vogels was zeker niet minder. Blijkbaar doet Starcover Force het goed. Bij een aantal bedrijven heeft ook geholpen dat het nodig was te beregenen. Daar hebben kraaien een hekel aan.”

Volledig ontzorgd

Veehouder Straver is blij met de Maisservice. “Het is fijn dat het zaaizaad wordt vergoed. En wat zeker zo belangrijk is: Adagro en LG hebben het allemaal geregeld. Ze hebben mij volledig ontzorgd met het overzaaien.“ En het resultaat? “Het was bijna juli toen we hadden overgezaaid. Toch stond er een mooi gewas, toen we half oktober konden hakselen. De kolven waren wel kleiner dan we gewend waren, maar dat viel te verwachten met zo’n late start. Al met al zijn we tevreden, zonder overzaai had er niets gestaan.”

Maisservice ook in 2021

Ook komend seizoen biedt LG met Starcover Force coating en de gratis Maisservice de beste teeltbescherming.

Meer weten over de MaisService? Vraag het je specialist!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.