Zoals voorspeld, is de maisoogst vroeger gestart dan vorig jaar. Zeker in de zuidelijke provincies, daar zijn deze week de eerste percelen mais eraf gereden. Waar de mais nog op het land staat, is de vraag: wanneer kan ik de loonwerker inschakelen? Onze tip is dan ook: houd de afrijping van de mais goed in de gaten. Check je percelen en schakel tijdig de loonwerker in om op het optimale moment te oogsten.
Analyse drogestof gehalte mais
‘Vroeg gezaaide mais zit op veel plaatsen al rond de 34-35% drogestof. Dat geldt niet alleen voor verdroogde mais, maar ook voor vroeg gezaaide mais. Doordat de mais op tijd vertrokken is in het groeiproces, zie je dat de vroege rassen ook al tegen de oogst aan zitten. Ik hoor dan ook dat de eerste afspraken met loonwerkers al zijn gemaakt’, vertelt Antoon Verhoeven. ‘We zijn ook volle bak met het LG lab op pad, zodat we per direct het DS-gehalte van de mais kunnen bepalen en zo het ideale oogstmoment kunnen voorspellen.’
Voorspelling oogstrijpheid mais
In de rapportages van het Agrility-platform zien deelnemende boeren een oogstvoorspelling voor hun percelen. In Agrility zien we dat niet alleen percelen in het zuiden, maar ook in het midden van het land al op de 32% drogestof zitten (zie afbeelding hieronder). Als de weersvoorspelling uitkomt en het blijft de komende week warm en zonnig, zou de afrijping nog wel sneller kunnen gaan dan wordt voorspeld.
Om maximale voederwaarde te oogsten, is het van groot belang om op het optimale moment te hakselen. Het totale DS-gehalte bedraagt dan rond de 36%; de kolf moet volledig afgerijpt zijn en de plant liefst fris en vochtig voor een goede conservering en smakelijkheid. Bekijk in deze video hoe je het optimale drogestofgehalte bepaalt >
De voorspelling van Agrility – dit perceel LG 31.205 in Midden-Nederland zal eind augustus oogstrijp zijn (links). Het LG Lab wordt door heel Nederland al volop ingezet om de gehaltes van de mais te bepalen.
Wat we zien in de praktijk
In Zeeland zijn ondertussen ook de eerste percelen mais van het land. Maandag 22 augustus oogste loonwerker Rien Nijssen in Yerseke zijn eerste 4,5 hectare mais – het ras LG Emeleen met een DS gehalte van ongeveer 35,5 %. Ook in Zeeuws-Vlaanderen startte de oogst vroeg, daar reed loonwerker Verdurmen op 23 augustus de LG 31.206 van het land met een gemiddelde DS percentage van ongeveer 37%.
Op maandag 22 augustus startte Rien Nijssen met de oogst van het maisras Emeleen in Yerseke.
‘Vorig jaar heeft ons wel geleerd dat verse, frisse, gezonde mais die met 36-37% drogestof de kuil in gaat, lekker melkt. Dus als je nu kwaliteit kunt oogsten en niet té droge mais nodig hebt, ga je kwaliteit inkuilen. En die kwaliteit, daar gaat het om’, zegt Verhoeven. ‘Wat ik in de praktijk zie, is dat met deze zonnige dagen de mais heel hard gaat. In een normaal jaar reken je gemiddeld 1% drogestof per 3 dagen, dat kan dit jaar zomaar eens 1% per dag zijn. Zeker omdat we nog in augustus zitten en de dagen langer en zonniger zijn dan in september, wanneer normaal de oogst wordt verwacht. Dus: houd je percelen goed in de gaten en schakel tijdig de loonwerker in’.
In Zeeuws-Vlaanderen werd een perceel LG 31.206 geoogst met een mooi drogestofpercentage van 37%.