Actueel: de afrijping van de snijmais in beeld

Na een extreem nat voorjaar waarin zeer gespreid werd gezaaid staan veel percelen snijmais er nog frisgroen bij. Maar let op, de afrijping gaat door en kan verder gevorderd zijn dan het gewas doet vermoeden. We delen de actuele stand en verwachting van de afrijping met je.

In ons nieuwe digitale platform agrility hebben maistelers uit heel Nederland in totaal zo’n 3.000 hectare aan maispercelen ingetekend. Het platform volgt de groei, opbrengstverwachting en actuele + verwachte afrijping van elk perceel.

Op 10 september is het gemiddeld drogestofgehalte van al deze percelen 30,5% bij een gemiddelde zaaidatum van 22 mei. De vroeg gezaaide percelen met vroege maisrassen zijn al rijp om te hakselen, met ds-gehaltes van 36 – 38%. Dit is bij een rijpe kolf het optimale moment om te hakselen:

  • Het gewas heeft zijn maximale drogestof opbrengst behaald;
  • De maximale zetmeelopbrengst is gerealiseerd, de korrels zijn volledig rijp en de verteerbaarheid van kolf en plant zijn optimaal;
  • De smakelijkheid en benutting door het vee is bij dit ds-gehalte het hoogst;
  • De kans op perssapverliezen en broei is het laagst.

Op dit perceel in Numansdorp (ZH) werd op 23 april de vroege LG 31.211 gezaaid en 10 september gehakseld:

De verwachting bij 30% drogestof

Veel percelen schommelen momenteel dus rond de 30% drogestof. Gemiddeld komt hier elke 3 dagen 1% bij, dus 2 tot 2,5% per week. Krijgen we nog warme dagen met koele nachten, dan kan dit oplopen tot 5% per week. Na half oktober stopt de afrijping en gaat de plant indrogen. Er komt dan geen zetmeel meer bij en de totale kwaliteit gaat juist afnemen.

Houd de afrijping van deze percelen goed in te gaten zodat je de loonwerker op tijd kunt inplannen.

Dit perceel LG 31.206 (zeer vroeg) werd op 14 mei gezaaid in Giesbeek (Gelderland). Naar verwachting is deze mais eind september hakselrijp.

Meer weten?

Op het goede moment hakselen is sterk bepalend voor de kwaliteit van je maiskuil en daarmee het rendement van je maisteelt. Meld je aan voor agrility > of vraag je LG teeltspecialist om advies op maat:

 

Ook aan de slag met Agrility? meld je hier aan

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.