4 tips om vogelschade bij mais te voorkomen

Vogelschade kan in mais voor grote problemen zorgen. Voorheen kozen maistelers op gevoelige percelen voor de zaadontsmetting Mesurol, maar dat kan nu niet meer. Wat kan je nu als maisteler nog doen om de kans op vogelschade te verkleinen? 4 tips.

Kauwen, roeken, kraaien en duiven zijn vooral uit op de kiem die uit het maiszaadje opkomt. In deze fase is de mais dus kwetsbaar. Vanaf het 6-bladstadium, meestal zo’n 2 tot 3 weken na inzaai, zijn de planten te groot en laten de vogels ze normaliter met rust. Met de onderstaande tips kun je de kans op vogelschade verkleinen, maar helaas niet voorkomen. Is de druk van schadelijke vogels erg hoog, bijvoorbeeld bij boskanten met daarin een kolonie roeken, dan is het wellicht beter geen mais op dat perceel te zaaien.

Tip 1: een perfect zaaibed

Aandacht besteden aan het zaaibed heeft dubbel effect. Ten eerste zorgt het voor een vlottere ontwikkeling van de mais. Daarnaast kunnen de vogels de zaden en plantjes in een strak, vast zaaibed minder gemakkelijk vinden en lostrekken. Zorg voor een fijn, verkruimeld zaaibed en rol eventueel aan na het zaaien.

Tip 2: een vlotte start

Door de mais zo snel mogelijk naar het 6-bladstadium te krijgen, hebben de vogels minder kans. Zaai daarom in een warme bodem (minstens 10 graden, maar liever nog hoger) én bij voldoende warme weersvooruitzichten. Dit kan betekenen dat je enkele weken later zaait dan normaal. Is het na inzaai erg droog, dan kan beregenen ook helpen.

Tip 3: dieper zaaien

Iets dieper zaaien dan gebruikelijk kan het de vogels ook wat lastiger maken de zaden te vinden en los te krijgen. Voorkom ook dat bij het vullen en in- en uitzetten van de zaaimachine zaden bovenop of ondiep in de grond liggen.

Tip 4: Starcover coating + Maisservice

De organische zaadcoating Starcover, verkrijgbaar op alle LG maisrassen, stimuleert de beginontwikkeling en de wortelgroei. Bij deze zaadcoating krijgen telers bovendien de gratis LG Maisservice. Mocht er toch vogelschade optreden, dan krijg je van ons maiszaad voor over- of bijzaai gratis. Je LG maiszaadbestelling moet dan wel bij ons zijn geregistreerd. Dat kun je zelf op lgseeds.nl/maisservice of vraag het aan je zaaizaadleverancier.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.