‘Zelf eiwitrijk krachtvoer verbouwen’

‘Steeds meer veehouders doen, vaak ook in samenwerking met akkerbouwers, ervaring op met de teelt van krachtvoervervangers. We zien de laatste jaren dat het areaal voederbieten en veldbonen gestaag groeit. Uit praktijkervaringen en diverse onderzoeken blijkt dat veldbonen van alle eiwitrijke krachtvoerteelten het meest kansrijk zijn.

Door het delen van kennis en ervaringen gaat het rendement van zelf krachtvoer telen omhoog. Met opbrengsten van 6 tot ruim 8 ton per hectare en goede voerervaringen is duidelijk dat veldbonen zich hier perfect voor lenen. Veldbonen zijn rijk aan eiwit én zetmeel:

LG werkt in een groot Europees veredelingsprogramma aan nieuwe rassen zomer- en winterveldbonen, met een hogere opbrengstpotentie en sterkere ziekteresistenties. Ondertussen krijgen adviseurs en telers de teelt steeds beter in de vingers en nemen de afzetkansen toe. Lokaal geteeld eiwit krijgt een belangrijke rol in veevoeders nu soja-import afgebouwd wordt. Ook in humane voeding groeit de vraag naar lokaal geteeld plantaardig eiwit.

Meer weten over veldbonen? Download hier de whitepaper >> of vraag om advies op maat:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.