Veldbonen passen in bijna elk rantsoen. Dat stelt Alidus Hidding van VIB Consulting. “Veldbonen hebben een zeer goede eiwitkwaliteit, ze bevatten energie, eiwit en zetmeel”, aldus Alidus. “Als je al voldoende ruwvoer hebt, dan is de teelt van veldbonen zeker te overwegen. Zeker gezien de ontwikkelingen rondom meer eiwit van eigen land.”
De actualiteiten rondom de stikstofmaatregelen en het advies van de Commissie Grondgebonden, die adviseert om in 2025 65% van het eiwit van eigen land te halen, maken de teelt van veldbonen interessant. Het is krachtvoer dat volgens rantsoendeskundige Hidding bovendien bij goede hectare-opbrengsten al snel financieel aantrekkelijk is.
Financieel aantrekkelijk
Hij rekent voor: een combi van maïsmeel met soja met vergelijkbare voederwaarde kost bij de huidige prijzen rond de €34,00 per 100 kg droge stof (ds). Voor veldbonen kom je bij een opbrengst van 5 ton per hectare op €27,50 uit. Goedkoper dus. Bij een hogere opbrengst is het al snel interessant. De opbrengsten liggen gemiddeld tussen de 5 en de 7 ton. Daarbij rekent hij ook de kosten voor malen en opslag in een slurf.
De voederwaarde en kwaliteit van het eiwit is hoog. Bovendien is de voederwaarde stabiel, vertelt Hidding. Zijn er ook nadelen? “Alleen bij een rantsoen van 100% gras moet je oppassen dat je niet teveel eiwit voert. Dan krijg je een overschot aan snel verteerbare eiwitten en dat kunnen de pensbacteriën eenvoudigweg niet verwerken. Stem je rantsoen af op de energiebehoefte, voorkom verliezen aan de achterkant van de koe. Veldbonen combineren heel goed bij een rantsoen met eiwitarm mais.”
Blijf rekenen
Zorg ervoor dat je niet teveel voert, adviseert Alidus. “Met 2, 3 of 4 kg ds uit veldbonen heb je voldoende eiwit in het rantsoen. Blijf rekenen hoeveel nodig is binnen je rantsoen.” Volgens hem komt het nog wel eens voor dat er met de aankoop van krachtvoer ‘overgecompenseerd wordt’ als er onvoldoende ruwvoer is. “Maar dat is in de toekomst natuurlijk uit den boze.”
Akkerbouwmatige teelt
Het is interessant om de veldbonenteelt aan een akkerbouwer uit te besteden, vindt Hidding. Want de teelt heb je niet zomaar onder de knie. “Met maïs hebben we dat in het begin natuurlijk ook moeten leren, maar de huidige krappe marges in de melkveehouderij maken dat er weinig ruimte is om leergeld te betalen.”