Onder veehouders en akkerbouwers neemt de belangstelling voor de teelt van veldbonen gestaag toe. Melk- en pluimveehouders zien de voordelen van lokale krachtvoerteelt. Voor akkerbouwers nemen de afzetmogelijkheden toe, zowel in diervoeding als humane toepassingen.
In het bouwplan geeft de vlinderbloemige veldboon veel meerwaarde. Er is weinig tot geen stikstofbemesting nodig en er is veel stikstofnalevering, voor bijvoorbeeld de teelt van gras. Er blijft een mooie, goed bewortelde bodemstructuur achter na de oogst van veldbonen.
Praktijkmiddagen drukbezocht
In juli organiseerden we praktijkmiddagen in het land, om telers te informeren over veldbonen. Deze werden druk bezocht door veehouders en akkerbouwers. Een samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer biedt voor beide partijen voordelen. Bekijk de presentaties:
Hoge opbrengstpotentie
Van oudsher telen we in Nederland zomerveldbonen, gezaaid in het voorjaar. Vier jaar geleden introduceerde LG vanuit het Britse kweekprogramma de TUNDRA winterveldboon. Gezaaid in oktober tot begin december, stoelt deze wintervariant direct na de winter flink uit. De opbrengstpotentie ligt daardoor hoger, op ruim 8 ton per hectare. In de praktijk leveren geslaagde percelen ruim 6 tot bijna 9 ton per hectare.