Tips voor de inzaai van veldbonen

Een geschikt perceel en goed zaaien zijn het uitgangspunt voor een geslaagde teelt van veldbonen. Wanneer de draagkracht en weersomstandigheden het toelaten, kan je nog tot begin december Tundra winterveldbonen zaaien. Daarna kies je beter voor zomerveldbonen, die je vanaf februari kunt zaaien. 

Zoals in elke teelt, moet alles kloppen om een topopbrengst te realiseren. Dat start met een geschikt perceel: goede structuur en ontwatering en voldoende hoge pH (>6 op klei en >5,4 op zand en dalgrond). Een zaaidiepte van minstens 8 – 10 cm is bij winterveldbonen belangrijk om plantuitval door vorst- en vraatschade te minimaliseren.

Na de winter moeten er zo’n 20 planten per m2 staan, zaai daarvoor ongeveer 25 zaden per m2. Dichter bij december mag dat nog iets meer worden. Maak een mooi strak zaaibed met losse grond tot aan de zaaidiepte. Winterbonen kunnen volvelds of op 37,5 tot 50 cm rij-afstand gezaaid worden. Toepassing van een bodemherbicide geeft een schone start van de teelt.

Bij zomerveldbonen streven we naar ongeveer 40 planten per m2. Zaai deze bonen op 5 – 7 centimeter diepte, met een rij-afstand van 37,5 cm.

Wil je meer weten of zaai-advies op maat? Je vindt mijn contactgegevens hieronder!

Meer weten over veldbonen? Vraag het hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.