Teelttips voor veldbonen

Met stijgende krachtvoerprijzen neemt het rendement van veldbonen telen fors toe. Gemalen veldbonen vormen, rijk aan eiwit en zetmeel, een prima krachtvoer voor rundvee, varkens en pluimvee. Veldbonen binden daarnaast stikstof en verbeteren de bodem. Het areaal veldbonen in Nederland neemt dan ook jaarlijks toe.  

Voederwaarde-analyses van gemalen veldbonen tonen mooie voederwaarden van 270 – 320 gram RE, 350 – 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds. De voerervaringen zijn zeer positief, zoals bij deze melkveehouder in Sprang-Capelle.

De voordelen van veldbonen voor veehouders:

  • Hoogwaardige krachtvoervanger met veel eiwit én zetmeel;
  • Perfecte voorvrucht voor o.a. grasland: oogst begin september, mooie doorworteling en hoge N-nalevering
  • Samenwerking met akkerbouwers interessant

Zaaitijd voor zomerveldbonen

Wanneer de bodem het toelaat kan je vanaf half februari zomerveldbonen zaaien. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengstpotentie. Zaai de bonen op goed vochthoudende grond, met een goede structuur en pH van minimaal 6 op klei en 5,4 op zand. Veldbonen binden zelf stikstof uit de lucht, wel hebben ze voldoende fosfaat en kali nodig. Alle teeltaanwijzingen lees je in onze whitepaper >>

De rassen LG Cartouche en LG Banquise staan garant voor een hoge eiwitopbrengst en oogstzekerheid. LG veldbonenzaad is vanaf nu verpakt in eenheden. Zaai 13 eenheden per hectare.

Samenwerking met akkerbouwers

Voor een geslaagde veldbonenteelt zijn een goede bodemstructuur, onkruidbestrijding en gewasbescherming nodig. Samenwerking met akkerbouwers kan daarom interessant zijn. In het akkerbouwplan is de veldboon een mooi rustgewas dat zelf stikstof bindt en een zeer mooie, vroege stoppel achterlaat.

Gewasverzorging

Om een hoge korrelopbrengst te realiseren is het belangrijk om het gewas gezond te houden. Volg het gewas goed op in overleg met een teeltadviseur. Let vooral op aantasting van chocoladevlekken, roest, luizen en bladrand- of bonenkever. Op tijd ingrijpen is het advies.

Benieuwd of veldbonen ook goed passen bij jouw bedrijf? Lees alle informatie na in onze whitepaper of vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.