Wanneer de oogst van veldbonen in zicht komt, is het goed om een plan te maken voor de opslag en verwerking van de bonen. Een overzicht van de mogelijkheden en aandachtspunten.
Wanneer de veldbonen dienen als krachtvoervervanger voor vee, dan worden de bonen met de combine geoogst. GPS oogst van veldbonen is ook mogelijk, maar dan wordt het product ruwvoer vanwege de lage voederwaarde van het bonenstro.
Vochtpercentage van de boon
Bepaal vooraf op welk vochtpercentage je de bonen wilt dorsen. Het optimale oogstmoment van veldbonen is altijd een compromis, niet alle peulen aan de plant zijn immers gelijktijdig rijp. Volg het gewas goed op en probeer te oogsten wanneer het grootste aandeel peulen rijp is, maar nog niet te droog om de verliezen te beperken.
Een droge boon (+/- 15%) is langere tijd los gestort of in kisten te bewaren. Je bent dan wel afhankelijk van droog weer. Eerder oogsten, vanaf +/- 25% vocht, is ook mogelijk. Je kunt de bonen dan direct verwerken of nadrogen in de schuur.
Bonen verwerken
Indien mogelijk is het efficiënt om de bonen direct na de oogst te verwerken, door ze te pletten of te malen. De bonen oogsten, opslaan, eventueel nadrogen en later gefaseerd malen of pletten kan natuurlijk ook.
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Veldbonen pletten:
Geplette veldbonen zijn een zeer smakelijk en goed verteerbaar krachtvoer voor melkvee. Geplette bonen zijn wat pens bestendiger dan gemalen bonen. Het optimale vochtgehalte is afhankelijk van de pletter, zo’n 30 tot 15% vocht. De geplette bonen kun je inkuilen of tot een maand los bewaren.
Geplette TUNDRA winterveldbonen, na het pletten ingekuild met een laag van 80 cm bierbostel daar bovenop.
Veldbonen malen:
Net als CCM bij mais kunnen veldbonen direct bij de oogst gemalen worden om vervolgens in te kuilen. Om te malen moeten de bonen voldoende droog zijn, anders lopen de zeven vol. Droge gemalen veldbonen zijn in een sleufsilo zeer goed te conserveren en gemakkelijk te voeren. In de voermengwagen kleeft het bonenmeel mooi aan het ruwvoer.
TUNDRA winterveldbonen dorsen, direct malen met de hamermolen en vervolgens in een sleufsilo inkuilen.
Een mooie analyse van gemalen veldbonen, rijk aan eiwit én zetmeel.
Meer weten over veldbonen?
Download onze whitepaper veldbonen >> of vraag je ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies!