Krachtvoerkosten verlagen met veldbonen

De krachtvoerkosten voor veehouders worden ieder jaar hoger. Met de teelt van de Tundra winterveldboon kunnen zowel melk-, vlees-, pluimveehouders en varkenshouders de voerkosten flink drukken.

Evenwichtig krachtvoer

De eiwitteelt van de vlinderbloemige veldboon heeft in Nederland veruit de hoogste opbrengstpotentie, van 5 tot ruim 8 ton per hectare. Voederwaardeanalyses laten waarden zien van 1.050 tot 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit én tot 400 gram zetmeel.

Veldbonen worden over het algemeen droog geoogst. Bij meteen malen en inkuilen (CCM) kun je de bonen jaarrond voeren. De bonen kunnen ook los worden opgeslagen en later worden gemalen of geplet.

Afbeelding: Voederwaardeanalyse van gemalen winterveldbonen

Samenwerking met akkerbouwers

De teelt van winterveldbonen wordt het best akkerbouwmatig aangepakt. Een teeltuitwisseling met akkerbouwers ligt daarom voor de hand. Voor de akkerbouw zitten de voordelen van de teelt in de aanvulling voor het bouwplan. Zo bindt de vlinderbloemige stikstof voor de volgteelt en laat een mooie, vroege stoppel na. Bovendien tellen Tundra veldbonen mee als vergroeningsgewas in het Ecologisch Aandachtsgebied.

Daarom veldbonen telen

• Waardevol vlinderbloemig rustgewas
Intensieve beworteling, N-binding, N-nalevering (tot 100 kg/ha), vroege oogst

• Hoogwaardig krachtvoer voor melkvee, vleesvee en pluimvee
26 – 32% eiwit, 350 – 400 gram zetmeel, 1.050 – 1.200 VEM/kg ds

• Lokaal, GMO-vrij plantaardig eiwit
VLOG-melk, eiwit van eigen bodem en groeiende afzet in menselijke consumptie

Benieuwd of veldbonen passen op jouw bedrijf? Vraag hier onze whitepaper veldbonen aan en lees alles over de winterveldboon >>

Meer weten over veldbonen? Vraag het hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.