Door de enorm gestegen krachtvoerprijzen drukken de voerkosten fors op het melksaldo. Naast extra aandacht voor het winnen van goed ruwvoer, kan de teelt van een krachtvoervervanger je voeraankopen verminderen. De veldboon is hiervoor zeer geschikt, zo ervaren steeds meer veehouders.
Sinds LG in 2016 de Tundra winterveldboon in Nederland introduceerde, groeit het areaal veldbonen gestaag. Gemalen veldbonen zijn een hoogwaardig krachtvoer, met gemiddeld 1.050 – 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit én tot 400 gram zetmeel.
Analyse van gemalen veldbonen
Analyse van gemalen veldboon + tarwe.
Afhankelijk van het rantsoen, vervangen veehouders 1 kg soja door 1,5 bonenmeel, of 1 kg soja en 1 kg maismeel met 2 kg bonenmeel. Dat levert een forse besparing in de voerkosten op:
Daarbij verminder je met veldbonen niet alleen aankoop van voer, maar ook van kunstmest: de vlinderbloemige veldboon bindt zelf N uit de lucht. Na de oogst leveren de bonen ook nog eens tot 100 kg N na, ideaal om grasland in te zaaien. Dankzij de vroege bonenoogst (augustus) maai je in het najaar al een mooie snede gras.
Eco-premie in nieuw GLB
In het GLB dat per 1 januari 2023 ingaat wordt de teelt van eiwitgewassen gestimuleerd. De teelt van veldbonen is één van de mogelijke activiteiten in de eco-regeling, die € 60 tot € 200 premie per hectare kan opleveren.
Winter- of zomerveldbonen
Tundra winterveldbonen zaai je van half oktober tot eind november op goed vochthoudende grond met een voldoende hoge pH (klei >6 en zand >5,4). Mengteelt met wintertarwe is ook een optie, je hebt dan extra onkruidonderdrukking en opbrengstzekerheid, zeker op lichtere grond. De opbrengstpotentie van Tundra winterveldbonen is ruim 8 ton per hectare, wat in 2022 door meerdere telers ook gerealiseerd werd!
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Zomerveldbonen zaai je vanaf het vroege voorjaar en hebben een iets lagere opbrengstpotentie dan winterveldbonen. Ook is er meer zaaizaad nodig.