Krachtvoerkosten drukken met eigen teelt

Door de fors gestegen grondstoffenprijzen drukken de krachtvoerkosten fors op het voersaldo. Voor melkveehouders met voldoende bouwland of mogelijkheden tot samenwerking met akkerbouw is krachtvoerteelt een interessante optie om de voerkosten te verlagen.

Veldbonen zijn veruit het meest geschikte gewas voor krachtvoerteelt in Nederland. Een geslaagde teelt levert 5 tot 8 ton bonen op, met mooie voederwaarden van 270 – 320 gram RE, 350 – 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds. Veehouders melden goede voerervaringen, zoals onder andere mts. Grijpma > en Corné Zijlmans >

De voordelen van veldbonen voor veehouders:

  • Hoogwaardige krachtvoervanger met veel eiwit én zetmeel;
  • Perfecte voorvrucht voor o.a. grasland: oogst begin september, mooie doorworteling en hoge N-nalevering;
  • Forse besparing op krachtvoerkosten mogelijk.

Zaaitijd voor zomerveldbonen

Wanneer de bodem het toelaat kan je vanaf half februari zomerveldbonen zaaien. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengstpotentie. Zaai de bonen op goed vochthoudende grond, met een goede structuur en pH van minimaal 6 op klei en 5,4 op zand. Veldbonen binden zelf stikstof uit de lucht, wel hebben ze voldoende fosfaat en kali nodig. Alle teeltaanwijzingen lees je in onze whitepaper >>

De rassen LG Cartouche en LG Banquise staan garant voor een hoge eiwitopbrengst en oogstzekerheid. LG veldbonenzaad is verpakt in eenheden, zaai 13 eenheden per hectare.

Samenwerking met akkerbouwers

Voor een geslaagde veldbonenteelt zijn een goede bodemstructuur, onkruidbestrijding en gewasbescherming nodig. Samenwerking met akkerbouwers kan daarom interessant zijn. In het bouwplan is de veldboon een mooi rustgewas dat zelf stikstof bindt en een zeer mooie, vroege stoppel achterlaat.

Gewasverzorging

Om een hoge korrelopbrengst te realiseren is het belangrijk om het gewas gezond te houden. Volg het gewas goed op in overleg met een teeltadviseur. Let vooral op aantasting van chocoladevlekken, roest, luizen en bladrand- of bonenkever. Op tijd ingrijpen is het advies!

Benieuwd of veldbonen ook goed passen bij jouw bedrijf? Lees alle informatie na in onze whitepaper of vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat:

Meer weten over veldbonen? Vraag het hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.