Fotoserie: mooie opbrengsten krachtvoerteelt

De interesse onder veehouders om lokaal krachtvoer te telen neemt al jaren toe. De explosief gestegen krachtvoerprijzen hebben dit nog een flinke impuls gegeven. Het areaal veldbonen, de Nederlandse krachtvoerteelt bij uitstek, is opnieuw gegroeid. Na een gunstig groeiseizoen worden deze zomer mooie opbrengsten geoogst.

Gemalen of geplette veldbonen zijn een hoogwaardig krachtvoer, rijk aan eiwit én zetmeel: 270 – 320 gram RE, 350 – 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds. Met de huidige krachtvoerprijzen is lokale krachtvoerteelt, op eigen grond of in samenwerking met akkerbouw in de buurt, al snel rendabel:Naast de besparing op voeraankopen levert de teelt van veldbonen de voordelen:

  • Veldbonen zijn vlinderbloemig en binden N uit de lucht; ze vragen daarom een lage N-bemesting én leveren tot 100 kg N na aan het volggewas;
  • Na de veldboonoogst (winterveldboon van eind juli, zomerveldboon vanaf medio augustus) is volop ruimte voor bijvoorbeeld grasinzaai. Het gras profiteert van de mooie bodemstructuur en hoge N-nalevering;
  • De intensieve beworteling laat een hele mooie bodemstructuur na.
Meer weten over de teelt van veldbonen? Download onze whitepaper >

Mooie praktijkopbrengsten

Hieronder een aantal praktijkopbrengsten van Tundra winterveldbonen dit jaar:

In Voorst (Gld.) werd een topopbrengst van 8,8 ton Tundra per hectare geoogst.

Mengteelt van Tundra winterveldboon met wintertarwe, met een hectare-opbrengst van 7,6 ton. Mengteelt geeft extra opbrengstzekerheid, zeker op drogere gronden, en onkruidonderdrukking.

 

Meer weten over veldbonen? Vraag het hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.