Bonenmeel = krachtvoer: 31% RE en 411 gram zetmeel

Veehouders zien steeds meer voordelen in het telen van krachtvoer op eigen land. Dat is terug te zien in de groei van het areaal voederbieten en veldbonen. Het introduceren van de LG Tundra winterveldboon in 2015 was een extra stimulans voor het telen van dit gewas met zijn hoge opbrengstpotentie.

Hoogste opbrengstpotentie in krachtvoerteelt

In 2015 haalden we uit ons Britse veredelingsprogramma de Tundra winterveldboon naar Nederland. De LG ruwvoerspecialisten hebben na vier teeltseizoenen veel kennis in huis over veldbonen. We zien in deze vier jaar opbrengsten van 6 tot ruim 8 ton bonen per hectare en daarmee maakt de boon zijn hoge potentie zeker waar. Tevens levert de veldboon in het rantsoen een forse besparing op krachtvoerkosten met ruim 1.100 VEM, 270 tot 320 gram RE en tot ruim 400 gram zetmeel.

Winterveldbonen zaaien

De optimale zaaitijd voor winterveldbonen is van half oktober tot en met november. De planten vestigen zich in de winter en kunnen daarom al vroeg in het voorjaar flink uitstoelen. Dit betekent dat je minder zaaizaad hoeft te gebruiken én tegelijkertijd kiest voor een hogere opbrengstpotentie van het gewas. Belangrijk is om de bonen diep genoeg te zaaien (8 – 10 cm). Streef naar 20 planten per m2, dat is 140 – 160 kg zaaizaad per hectare, afhankelijk van het DKG.

Voordelen van veldbonen in het bouwplan

Veldbonen zorgen voor een forse besparing in voeraankopen en leveren ook meerwaarde in het bouwplan. Een samenwerking met akkerbouwers in de buurt is daarom zeker interessant. Dit zijn de voordelen van het opnemen van veldbonen in het bouwplan:

  • Waardevol rustgewas dat intensief wortelt
  • Laat een mooie stoppel achter en is vroeg van het land (augustus)
  • Bindt stikstof uit de lucht en levert tot 100 kg/ha na aan het volggewas


Benieuwd of veldbonen ook passen op jouw bedrijf? Lees hier meer over veldbonen of vraag je LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om informatie en advies:

Vragen over veldbonen? Ik beantwoord ze graag:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.