MaisChallenge 2020

De nieuwste snijmaisrassen laten op onze proefvelden enorme opbrengstpotenties zien van 22 tot 23 ton drogestof per hectare. NAJK en LG willen dat telers dit ook in de praktijk evenaren! In MaisChallenge 2020 gingen 46 jonge maistelers en 10 scholenteams de uitdaging aan: Wie haalt dit jaar de hoogste voederwaardeopbrengst van zijn maisperceel?

Vlogs: terugblik op de Challenge

De 2e fase van de MaisChallenge

Op vrijdag 4 september konden we elkaar gelukkig live ontmoeten voor een live masterclass maisoogst in Lochem, Gelderland. Na een bijzonder groeiseizoen hebben de meeste deelnemers op deze dag mooie mais staan en maken we ons op voor de oogst.

Hieronder kan je de presentaties nog eens bekijken:

Deelnemers stellen zich voor

In de vlogs hieronder stellen jouw collega’s zich voor. Stuur ook jouw voorstel-vlog in op je Whatsapp groep als je dit nog niet hebt gedaan! (Geen zorgen over je privacy, we delen de video alleen op deze ‘besloten’ webpagina!)


Online KickOff 2020

Vanwege de situatie omtrent het coronavirus kon de Kickoff bijeenkomst in Dronten niet doorgaan. Hieronder vind je de informatie die we hier met je wilden delen in de vorm van video en powerpoint presentaties.

MaisChallenge 2020

De aftrap door Jos Groot Koerkamp, Limagrain.


Het traject en de 1e teelttips

Het project en de 1e teelttips door Jan Roothaert, Limagrain.


Marije Klever namens NAJK

Bijdrage van melkveehoudster en deelneemster Marije Klever namens het NAJK.

Mais in het rantsoen

Waardevolle informatie over mais in het rantsoen door Bob Keurentjes, Forfarmers.

De deelnemers


Gemiddeld 77 hectare en 131 koeien

Deelnemers zijn vertegenwoordigd vanuit heel Nederland. De 44 melkveehouders en 2 vleesveehouders hebben gemiddeld 77 hectare grond, waarvan 54 ha gras en 17 ha mais. Alle grondsoorten zijn vertegenwoordigd, van zand en lichte zavel tot lichte en zware klei, veen en löss. Deelnemers doen vooral mee aan de MaisChallenge omdat ze zien dat kwalitatief goede mais van grote waarde is op het bedrijf en ze daar verder in willen verbeteren.

In persoonlijke vlogs gaan de deelnemers zich hier binnenkort voorstellen en vertellen waarom zij meedoen aan de Challenge!