Herbert Nijhoving runt samen met zijn vrouw en zijn moeder een gemengd bedrijf in Meppen , Drenthe. Ze houden 110 melkkoeien op 75 hectare grasland. De belangrijkste gewassen voor de akkerbouwtak zijn aardappelen en suikerbieten. Het bouwplan bestaat verder uit gewassen voor de voeding van het vee: maïs, tarwe en – sinds 2 jaar – veldbonen.
Het vee kreeg al langer krachtvoer van eigen land in de vorm van tarwe. Veldbonen blijken een goede eiwitrijke aanvulling. Nijhoving begon in oogstjaar 2019 met 6,5 hectare Tundra winterveldbonen. Hij voerde driekwart kilo bonen per koe per dag en verving daarmee een deel van het raap- en sojameel in het rantsoen. Het bleek dat zijn hoogproductieve veestapel de melkgift prima kon vasthouden. “De hoeveelheid melk is een klein beetje toegenomen, maar dat is niet noemenswaardig. Het eiwitgehalte steeg wel duidelijk.” De productie op zijn bedrijf is 10.500 kg met 4,40% vet en 3,48% eiwit.
Het volgende oogstjaar 2020 is het areaal veldbonen verdubbeld. In zomer 2020 oogstte hij 14 hectare, waarvan 4 hectare zomerveldbonen. Nu kan hij het soja- en raapmeel in het rantsoen volledig vervangen. De koeien krijgen 1,5 à 2 kg bonen per dag. Net als de tarwe van eigen grond, worden de bonen geplet. “Je hebt een goede pletter nodig, want de bonen zijn keihard.”
6 ton en 2 sneden gras
In het eerste jaar was de opbrengst 5 à 5,5 ton per hectare. “Eigenlijk niet genoeg”, oordeelt de teler. Dit jaar verliep het beter. Met een opbrengst van 6 ton kan hij prima leven. “Ik had in het voorjaar een keer extra tegen onkruid moeten spuiten, dan hadden we minder last van melde gehad”, blikt hij terug. ”Het kan altijd beter, maar je moet een keer tevreden zijn. We zitten hier op zandgrond en we beregenen niet. Toch stond het gewas er mooi bij.”
Bovendien levert een hectare veldbonen meer dan alleen het eiwitrijke krachtvoer. “De oogst valt vroeg in het jaar. Als je daarna gras zaait, kun je in hetzelfde jaar een keer maaien. En in het voorjaar haal je er nog een mooie snee vanaf. Door de nageleverde stikstof komt het gras goed op en ontwikkelt zich snel.”
Meer weten over veldbonen?
Lees alles over teelt en vervoedering in ons online dossier >>
Met de oogst van 14 hectare veldbonen heeft Nijhoving samen met tarwe een volledige vervanging van soja- en raapmeel.
De veldbonen worden droog geoogst en in graansilo’s op het eigen bedrijf opgeslagen
Gefaseerd gaan de bonen door de pletter zodat ze vervoederd kunnen worden
Het gemalen product gaat mee de voermengwagen in, 1,5 à 2 kg product per koe/dag
Het bonenmeel hecht zich goed aan het ruwvoer