Een groeiende groep melkveehouders profiteert de laatste jaren van de voordelen van voederbieten. De eerste verse bieten komen in september van het land, die gesnipperd aan het voerhek een perfecte aanvulling in het rantsoen zijn!
In het najaar is het vasthouden van een hoge voeropname een uitdaging. Het gras bevat minder suiker maar nog wel veel eiwit, en de voeropname, benutting en melkproductie komen onder druk te staan. Verse voederbieten zijn een perfect voer om deze uitdaging het hoofd te bieden.
Hogere voeropname en gehalten
Iedere veehouder weet: vers voer dat onbewerkt van het land komt is volgens de koe het allermooiste voer. Verse voederbieten zijn super smakelijk, goed verteerbaar en energierijk. De koeien worden fanatieker, nemen meer voer op en blijven beter in conditie. Met hun negatieve OEB zorgen ze voor een goede benutting van najaarsgras, dus een lager ureum en meer liters melk met hogere gehalten.
Bij melkveebedrijf Teurlings zien we hoe gretig de koeien zijn wanneer zij hun portie voederbieten aan zien komen: (artikel gaat verder onder de video)
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Fam. Pelikaan, Meerkerk: “Meer voer in de koeien met voederbieten”
Bij familie Pellikaan in Meerkerk telen ze voor het 4e jaar Rialto voederbieten naar tevredenheid. Ze pakten de teelt weer op nadat eerder vader in de jaren ’90 en opa rond 1940 – 1950 ook al voederbieten teelden en vers voerden in de herfst- en wintermaanden.
‘Als melkveehouder telen we graag ruwvoer met een zo hoog mogelijke voederwaarde, waar een hoog rendement uit komt. En als we de keuze hebben om perspulp of voederbieten aan te kopen, dan kopen we voederbieten. We hebben gemerkt dat voederbieten als ruwvoer een enorme energiebron is. We zien de koeien stijgen in hun vet & eiwit productie, wat betekent dat de koe in een betere energie balans zit.De koeien gaan overdag de weide in, waarbij het najaarsgras altijd wat minder wordt, maar nog wel een mooi topje eiwit bevat. Dan zien we ook het ureum wat dalen, wat een betere eiwitbenutting oplevert.
“We zien de gehaltes stijgen, wat betekent dat de koe in een betere energiebalans zit”
Wanneer we de bieten in het rantsoen bijvoeren, zien we dat we meer ruwvoer in de melkkoeien kunnen krijgen. Dus als we 4.000 kg snijmais & kuilgras in de mengwagen laden, dan komen daar nog 400 kg bieten bovenop, die extra opgenomen worden aan het voerhek. En wanneer we ‘s avonds het voer aanschuiven, dan komt er normaal 50% koeien uit de ligboxen. Met voederbieten in het rantsoen komt er 95% van de melkkoeien in de benen.
We voeren nu in het najaar tussen de 5 en 7 kg, en in de winterperiode tussen de 10 en 12 kg per koe. Dit jaar zijn we half augustus al aan het voeren gegaan, omdat we zagen dat de Rialto’s al enorm ontwikkeld waren. Nu eind september schatten we de opbrengst (inclusief blad) op 150 ton/ha en ze zijn nog niet uitgegroeid, daar komt nog wel een kleine 10% bij. Vorig jaar hebben we de laatste bieten laten rooien op 8 november, waarbij ze tot het laatst zijn blijven groeien en goed bewaard in de grond zijn blijven zitten. We hebben immers haast geen vorst gehad.
Wel hebben we ervaren, dat de mooie traditionele rode ronde Rialto voederbieten veel minder tarra bevatten en ook zeer goed zijn te bewaren om vers te voeren. Het inkuilen van voederbieten zien we niet zitten, de kracht zit immers in vers voeren. In het voorjaar gaan we met de koeien vroeg de weide in, om het vele, verse en suikerrijke gras in het rantsoen te hebben.