Hogere voerefficiëntie levert veel geld op

In de rol van bedrijfsadviseur bij ABAB Agro Advies BV, en in zijn eerdere functie van voeradviseur, heeft Erik van Gorp tal van melkveebedrijven goed leren kennen. Hij weet dan ook als geen ander dat de voerkosten een zeer groot aandeel van de totale kostprijs uitmaken. Hij adviseert daarom te sturen op voerefficiëntie. “Het verhogen van de voerefficiëntie kan op de meeste bedrijven grof geld opleveren.”

“Een zeer belangrijk kengetal voor melkveebedrijven die scherp managen en willen optimaliseren is de voerefficiëntie, die aangeeft hoeveel melk er uit een kg drogestof voer geproduceerd wordt. We zien dat er tussen melkveebedrijven enorme verschillen bestaan in de voerefficiëntie. Daar is voor veel bedrijven en eigenlijk de hele melkveesector nog een hele grote slag te maken als het gaat om kostprijsverlaging. Wat mij betreft moeten we af van de focus op krachtvoerkosten per 100 kg melk, dat is niet meer van deze tijd.”

“Waar het werkelijk om gaat is: hoe efficiënt zet de koe het voer om in melk? Dat komt aan op vakmanschap, en op alle vlakken de juiste keuzes maken die gericht zijn op een zo hoog mogelijke voerefficiëntie. Uiteraard zijn gezondheid en vruchtbaarheid van de koeien hierbij vanzelfsprekende randvoorwaarden”

Optimaal rantsoen nodig

“Het rantsoen is daarin natuurlijk een hele grote factor. Geredeneerd vanuit de genoemde focus op voerefficiëntie gaat het dan bij de maisteelt om: Welke mais heb ik nodig om mijn koeien efficiënter te maken? In een zeer grasrijk rantsoen is dat bijvoorbeeld doorgaans zetmeelrijke mais, terwijl het bij een groter aandeel mais in het rantsoen veel meer aankomt op de totale voederwaarde en verteerbaarheid. Daar goede keuzes in maken telt bedrijfseconomisch vaak harder door dan de laatste kilo’s drogestofopbrengst. Veel veehouders weten dit allemaal wel, maar toch zien we dat hier vaak minder optimale keuzes in gemaakt worden.”

Uitgedrukt in euro’s

“Bedrijfseconomisch gezien is de voerefficiëntie in euro’s melkgeld per euro gemaakte voerkosten nóg interessanter. Die is wel een stuk lastiger te berekenen, maar met de technologische vooruitgang op melkveebedrijven komt snel meer data en informatie beschikbaar. In tijden waar kostprijs zo belangrijk is gaan we daar zeker gebruik van maken en nog veel meer sturen op voerefficiëntie.”

Bron: Erik van Gorp, ABAB Agro Advies BV

Ook aan de slag met jouw voerefficiëntie? Vraag je LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies:

Deel jouw vragen en ervaringen met jouw regionale specialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.