Net als vorig jaar moeten maistelers op zand- en lössgrond dit jaar zorgen dat er uiterlijk 1 oktober een vanggewas gezaaid is. Dat betekent een vroege maisoogst en nazaai, of onderzaaien voor of tijdens het groeiseizoen. In 2019 gaf onderzaai op de meeste percelen een tegenvallend resultaat. Kijk daarom eens naar de optie van een vroege oogst met (zeer) vroege maisrassen.
De vroegheid van een maisras wordt uitgedrukt in het FAO getal en geeft aan hoeveel zonuren en groeidagen een ras nodig heeft om rijp te worden. Elke dag groei is een dag productie, dus heeft een laatrijp ras een hogere opbrengstpotentie dan een (zeer) vroeg ras. Door veredeling is de opbrengstpotentie van het vroege materiaal echter gigantisch gestegen.
Veredeling op vroegrijpheid
Al meer dan 25 jaar werkt LG in het enige Nederlandse veredelingsprogramma voor snijmais aan het ontwikkelen van maisrassen specifiek voor de teelt in Nederland. ‘In die tijd hebben we de totale verteerbare opbrengst met 45% weten te verhogen, dat is jaarlijks 260 kVEM per hectare meer’, verklaart maiskweker Louis Vlaswinkel van LG. ‘We kruisen en selecteren rassen die in een zo kort mogelijk groeiseizoen de allerhoogste voederwaardeopbrengst realiseren en kunnen daarbij putten uit een zeer uitgebreide kweekvijver van rassen die in ons land uitmuntend presteren.’
Oogst in september
Het resultaat zien we jaarlijks terug op de Aanbevelende Rassenlijst: nieuwe zeer vroege en vroege LG rassen, met een enorme opbrengstpotentie van 22 – 23 ton drogestof en ruim 23.000 kVEM per hectare. Zoals LG 31.205, in 2019 nieuw, direct massaal gezaaid in heel Nederland, met zeer goede resultaten. Dit jaar komen daar rassen als LG 31.207, LG 31.214 en LG 31.220 nieuw bij.
In Zuid- en Midden Nederland adviseren we vroege tot zeer vroege mais, na een snede gras en in het noorden past zeer vroege tot ultravroege mais doorgaans het best. Op deze manier oogst je normaliter in de maand september een goed rijp gewas, zodat je het vanggewas kunt nazaaien voor 1 oktober.
Op deze manier wordt de mais in zijn groei niet gestoord door onderzaai, is de gewasbescherming gemakkelijker en kan je na de oogst een stoppelbewerking uitvoeren.
Komend seizoen ook vroeg de hoogste kVEM/ha oogsten?
- Bekijk de aanbevolen maisrassen
- Vraag je ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies: