Mais is een waardevolle component in het rantsoen van veel veehouders. Bij een goede teelt en conservering geeft snijmais een smakelijk, constant voer dat veel glucogene energie levert. Het hoogste rendement levert mais die perfect past in het rantsoen én daarbij de hoogste kVEM per hectare levert.
Deze VEM-opbrengst is de som van de drogestofopbrengst en de voederwaarde. Een hoge opbrengst is belangrijk, maar het is de voederwaarde en benutting die in de stal zorgt voor het werkelijk rendement. De hoogste kVEM/ha levert meer melk uit eigen voer en lagere voerkosten op.
Verteerbaarheid maakt het verschil
Snijmais bestaat uit 40% korrels en 60% restplant. De zetmeelrijke korrels leveren gemiddeld 45% van de VEM en de restplant 30%. De hoeveelheid VEM die uit die restplant komt, is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid. Elke 5% betere verteerbaarheid levert 30 VEM/kg ds extra. Kies daarom bij snijmais altijd voor rassen die uitblinken in totale kVEM/ha.
Meer melk uit eigen voer = lagere voerkosten
Meer kVEM van je hectares halen zorgt ervoor dat je meer melk uit eigen voer per hectare kunt produceren. Accountants en studieclubs zien dat daar grote verschillen in bestaan tussen bedrijven. Stijg je bijvoorbeeld van 4.000 kg meetmelk/ha uit eigen voer naar 8.000 kg, dan bespaar je al €400-€500 per hectare aan voeraankopen!
Mais die past in het rantsoen
Een slimme rassenkeuze begint met een duidelijk doel. Past op het perceel een (zeer) vroeg of een wat later ras? En welk type mais past het best in je rantsoen? In een grasrijk rantsoen heb je bijvoorbeeld zetmeelrijke mais nodig, bij een hoger maisaandeel is een goed verteerbare restplant belangrijk. Tip: op onze website kies je via het filter snel de rassen die optimaal passen >>
Mijn advies: start je maisteelt komend jaar met een weloverwogen rassenkeuze, in de juiste vroegheidsgroep met een focus op de kVEM per hectare. Ik geef je graag vrijblijvend advies! Bekijk hoe dat werkt in de video of neem onder de video contact met me op:
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.