Met 140 stuks melkvee op 40 hectare grond boert veehouder Ruben Marijnissen vrij intensief. Dat neemt niet weg dat hij vooral wil melken uit ruwvoer. Middels samenwerking met akkerbouwers en de teelt van voederbieten, veldbonen en luzerne lukt het hem veel melk te produceren met steeds minder voeraankopen.
‘Om nu en in de toekomst boer te blijven moet je volgens mij je vaste kosten zo laag mogelijk zien te houden. De (kracht)voeraankopen zijn daar een hele grote post in. Samen met ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven steek ik veel energie in het verhogen van de opbrengst en kwaliteit van mijn gras en mais. Sinds 3 jaar zijn daar ook voederbieten bijgekomen.’
Hoger eiwit en mooie mest
Ruben is erg enthousiast over de energierijke voederbieten. ‘De hectareopbrengst is gigantisch, niet alleen in drogestof maar zeker ook in VEM en eiwit. De koeien zijn gek op de smakelijke bieten en de gehalten stijgen. Toen ik begin september weer begon met verse bieten voeren zag ik het eiwitgehalte al snel stijgen en de mest is ook veel mooier.’ Ruben voert verse Tarine bieten van september tot en met maart en bouwt op naar 10 kg per dag.
Ook benieuwd naar de voordelen van voederbieten? Bekijk ons teeltdossier >> of vraag je LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies.
Samen met ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven bekijkt Ruben op 24 september zijn perceel Tarine voederbieten, die er nog mooi gezond op staan. Op de achtergrond Rubens bedrijf.
Begin september liet Ruben alvast 0,3 ha rooien om te kunnen starten met vers voeren.
De overige 3 hectare kan nog rustig doorgroeien, een korte rekensom levert al snel ruim 150 ton bieten per hectare op.
Na het eerste jaar voederbieten was Ruben overtuigd van de voordelen, hij investeerde toen in een eigen bietensnijder. De bieten komen er in een mum van tijd perfect schoon en gesnipperd uit.
Het eindproduct, dat mee in de voermengwagen gaat, nu 8 en binnenkort 10 kg per koe.
De smakelijke bieten worden enorm goed opgenomen, en ondertussen bouwt Ruben de krachtvoergift af. ‘Ik moet steeds meer voer laden, en waar ruwvoer zit kan geen krachtvoer zitten. Sinds ik ze weer voer zie ik het eiwit stijgen en de mest is ook mooier!’