‘De teelt van de veldboon is een eiwitteelt om in de gaten te houden. Door zijn hoge opbrengstpotentie van 5 tot ruim 8 ton bonen per hectare is deze teelt de snelst groeiende eiwitteelt in Nederland. De vlinderbloemige plant levert niet alleen een hoge opbrengst, maar ook 25 tot 32% eiwit én tot 400 gram zetmeel. Hiermee leveren veldbonen een belangrijke bijdrage aan het verlagen van voeraankopen en het realiseren van meer eiwit van eigen land.’
Nieuw sinds 2015: de winterveldboon
De teelt van zomerveldbonen, die worden gezaaid in het voorjaar, is in Nederland al decennia bekend. In 2015 introduceerde LG de TUNDRA winterveldboon. De wintervariant van de veldboon wordt ingezaaid van half oktober t/m november. Dat zorgt voor een vroege uitstoeling in het voorjaar, een hogere opbrengstpotentie en extra vroege oogst.
Eersteklas krachtvoer
Veldbonen kunnen na de oogst worden gemalen en zijn dan een eersteklas krachtvoer voor melk- en vleesvee. In voederwaardeanalyses zien we waarden van 1.050 tot 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit en 300 tot 400 gram zetmeel.
Afbeelding: twee voederwaardeanalyses van gemalen winterveldbonen.
Kansen voor samenwerking met akkerbouw
De teelt van (winter)veldbonen levert ook in het bouwplan veel meerwaarde: het is een intensief wortelend rustgewas, dat vroeg van het land is (augustus) én veel stikstof bindt en nalevert. Dit maakt teeltuitwisseling met akkerbouwers extra interessant.
Het oogsten en bewaren van veldbonen
De meeste veldboontelers oogsten de bonen droog. Direct malen en inkuilen (zoals CCM) is een veelgebruikte manier om de bonen jaarrond te voeren. De bonen los opslaan en op een later moment malen is ook mogelijk.
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.