De veldboon is de snelst groeiende eiwitteelt in ons land. Deze vlinderbloemige heeft in ons land veruit de hoogste opbrengstpotentie, van 5 tot ruim 8 ton bonen per hectare, met 25 tot 32% eiwit én tot 400 gram zetmeel. In het kader van voerkosten drukken, eiwit van eigen land en VLOG-melk zijn veldbonen mogelijk ook op jouw bedrijf van meerwaarde.
Naast de gekende veldbonen die je in het voorjaar zaait, introduceerden we in 2015 de TUNDRA winterveldboon in Nederland. Inzaai van half oktober t/m november van deze wintervariant geeft vroeg in het voorjaar al uitstoeling en daardoor een hogere opbrengstpotentie en extra vroege oogst. Lees hier meer over TUNDRA winterveldbonen >>
Hoogwaardig krachtvoer
Gemalen veldbonen zijn een hoogwaardig krachtvoer voor melkkoeien en vleesvee. Voederwaardeanalyses tonen waarden van 1.050 tot 1.200 VEM, 25 tot 32% ruw eiwit en 300 tot 400 gram zetmeel. In de afbeelding onderaan deze pagina zie je een voederwaardeanalyse van gemalen winterveldbonen.
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Zelf telen of samenwerken met akkerbouw
De teelt van (winter)veldbonen levert ook in het bouwplan veel meerwaarde: het is een intensief wortelend rustgewas, dat vroeg van het land is (augustus) én veel stikstof bindt en nalevert. Dit maakt teeltuitwisseling met akkerbouwers extra interessant.
Oogst en bewaring
De meeste telers oogsten de bonen droog. Direct malen en inkuilen (zoals CCM) is een veelgebruikte manier om de bonen jaarrond te voeren. De bonen los opslaan en op een later moment malen of pletten is ook mogelijk. Bij GPS-oogsten van de complete plant, al dan niet in mengteelt met bijvoorbeeld gerst, is de bewaring mogelijk maar wel een uitdaging.
Benieuwd of (winter)veldbonen ook goed passen op jouw bedrijf? Neem contact met me op en we bekijken het samen!